Visar artikel nr: 94

Inlagd av: Benny Jonsson
Kompis race på Midlanda motorbana

När banmötet i Mo i rana var över infanns sig ett stort tomrum. Det var bara i slutet av Juli och inga flera banmöten på avstånd som ekonomin tillät oss att åka på.
Banmötet på Mantorp i slutet av sept är ju ett stort och trevligt men med hela 80 mil enkel resa, övernattningkostnader och mat. Det brukar sluta på 2500, 3000 :-. Det tär hårt på hushållskassan.

Erik Johansson kom med idén om att hyra midlanda och köra ett mera avslappnat träff utanför Alfa klubben regi. Allså utan flaggvakter och ambulans. Det kräver dock att man inte är flera än att man ändå kan hålla kontroll på det hela.

Vi har gjort samma sak tidigare och hade bara goda erfarenheter av det.

Fredagen 24/8 blev det till slut. Erik hade lyckats skaka ihop ett synnerligen intressant gäng med bilar. Eller vad sägs om Lotus Esperit V8, En fyrhjulsdriven Porche Turbo, ytterligare en porche turbo,
Audi S3, BMW Z3 roadster(med M3 motor). En Fiat med trimmad 2litets spis.
Några alfor, 75turbo, en 33'a, en Lotus Super seven replika.

Vi hade tillgång till banan mellan kl 12 -17. Vilket räcker mer än väl. Fri körning kontinuerligt hela dagen gällde.

Eftersom grenröret hade spruckit i Norge hade jag skruvat bort turboaggregratet temporärt. Motorn går tillräckligt med bara TS motorn. Jag var nu främst ute efter att få lägga många varv på banan och få sortera ut väghållningen ordentligt.

Upplägget med fri körning var perfekt, jag var ute åkte 1-2 varv, in i depån för att justera toe, caster och lufttryck. (Ett i taget naturligtvis )
Till slut blev inte bilen bättre och jag hade nu bara min egen körskicklighet kvar att justera.

Mina varvtider hamnade kring 1.13. Den fyrhjulsdrivna Porschen hade 1.10 och
BMW Z3 roadstern hade dagens bästa med 1min 7sek. Z3'an var en M variant utrustad med en 300hk M3 maskin.

Man blev grymt frånåkt på rakorna, där saknade jag mitt turbo aggregrat hemma i garaget. Men jag hann ikapp i kurvorna. Knappast pga bertonens bromsar skulle vara bättre(not) utan mera för att jag hade mindre dyrbart vagnsmaterial samt lättare bil och kunde satsa lite hårdare.

Så höll det på mot lotusar och porschar tills en Super seven replika dök upp.
Den gick ungefär lika fort framåt som bertonen men det värsta var att i kurvorna kunde den hålla ungefär samma fart som rakt fram...
Jag åkte med seven replikan några varv och väghållningen var mycket imponerande. Det var dessutom väldigt blåsigt.

Jag avslutade dagen med att knäcka infästningen för panhardstaget. Efter det var det bara att parkera. Det gjorde inte något eftersom vi hade bara 30minuter kvar. Nu har jag lite mera anledning att byta till den diffbromsade bakaxeln som ligger i garaget istället.
Det finns 15 Bilder