Visar artikel nr: 90

Inlagd av: Benny Jonsson
banmöte på Mo I Rana 2001

52 anmälda bilar, runt 45 dök upp. 37 besiktigades för banmötet. Vi hade solsken hela dagen för första gången.

Grenröret på min egen bil klarade inte hettan av kontinuerlig bankörning och en kvadratcentimeter stor bit blåstes loss när jag var ute på andra körpasset och allt laddtryck försvann. Slutkört för dagen... Tråkigt men det är sådant man får räkna med första säsongen. Intill dess gick den MYCKET bra. Men det börjar blir väldigt nödvändigt med den diffbromsade bakaxeln som fortfarande ligger i garaget och väntar...

Dagen avslutades med stor galamiddag på hotell med prisutdelning och baluns. Den avslutades med besök på nattklubb Ramona.

Det finns flera bilder på norska klubben sida, www.klubbalfaromeo.no/klubben_landstreff.html

Man kan också läsa den lokala tidningen Rana Blads artikel på www.ranablad.no/44/40/76/1.html

Jag har också med Gunnar Moes tillstånd lagt in texten direkt här:
--------------------------------------------------------------------Rana Blad/Sport 23.07.01

Entusiastenes treff
Gunnar Moe (gunnar.moe@ranablad.no)

RANA: Lørdag arrangerte Den norske Alfa Romeo-klubben sitt aller første landstreff i Nord-Norge - og det «kulminerte» selvfølgelig med et besøk på Arctic Circle Raceway (ACR). Omlag 50 biler hadde funnet veien til ACR.


Den norske Alfa Romeo-klubben fyller 20 år neste år. Hvert eneste år klubben har vært aktiv har det årlige landstreffet vært den viktigste begivenheten for de entusiastiske medlemmene.
- Ja, for det er ingen tvil om at klubben vår er en klubb for entusiastene, sier leder i den norske Alfa-klubben, Øyvind Iversen.
Strålende tilbakemeldinger fra de av klubbens medlemmer som har vært på ACR tidligere år var hovedgrunnen til at landstreffet ble lagt hit.
- De aller fleste treffene finner sted i østlandsområdet. Det har sammenheng med at de fleste medlemmene befinner seg i dette området. Men vi bruker å legge noen av landstreffene utenfor denne regionen og denne gangen fant vi ut at en tur til Mo i Rana og ACR var på sin plass, fortsetter Iversen.
Og når «alfistene», som de ynder å kalle seg, først hadde plukket ut ACR som sitt endemål, var det naturlig at fart ble en ingrediens i lørdagens opplegg.

Tilbud til alle

Bilene ble inndelt i fire forskjellige klasser og fikk anledning til å slippe kreftene løs under sikrere forhold enn en trafikkert vei. Klasse A, for de kjappe, klasse B, for de middels kjappe, klasse C, for de rolige og klasse R, for racerne. I siste klasse var bur og firepunktssele et krav.
Som en følge av det fartspregede elementet av den rikholdige menyen i landstreffet, var teknisk kontroll, førermøte og en detaljert gjennomgang av banen en selvfølge. Denne delen var det representanter for den svenske Alfa Romeo-klubben i Umeå som sto for.
- Og det er vi veldig glade for, ettersom de har erfaring med slike ting. I tillegg slipper vi å tenke på det og heller slapper av og nyter denne dagen, forklarer Øyvind Iversen.
Selve opplegget for landstreffet var det Øyvind Iversen og Roger Isdahl som stod for. I tillegg til de norske medlemmene var det invitert Alfaentusiaster fra de øvrige nordiske landene, i tillegg til fra Tyskland. Det førte blant annet til at det offisielle språket under førermøtet ble engelsk.

Øke kompetansen

- Hva er poenget med slike treff utover det å møtes?
- Som du sier så betyr den sosiale biten ganske mye. I tillegg har vi mål om å kunne tilby noe som gjør at medlemmenes kompetanse øker. Denne gangen blir det kjøretekniske et slikt element og jeg er ikke i tvil om at en dag på en slik bane bidrar til at vi blir bedre sjåfører og dermed øker trafikksikkerheten. Jeg er overbevist om at vi blir bedre i stand til å mestre vanskelige situasjoner ute på veien etter å ha fått testet ut noen grenser under trygge omgivelser, mener Roger Isdahl.
- I tillegg er det kanskje litt artig?
- Selvfølgelig. Vi har jo biler som i det daglige nesten trygler om å bli kjørt hardt. Det kan vi selvfølgelig ikke gjøre ute på veien og derfor blir det å komme til en så fantastisk bane en sann fornøyelse, både for oss og bilene, fortsetter en entusiastisk Roger Isdahl.
- Vi har noen tyskere som er invitert med på treffet og de sverger at dette er det flotteste anlegget de noen gang har sett, inkludert de beste tyske banene, og det sier ikke så rent lite, mener han.

Over gjennomsnittet

- Jeg går ut i fra at medlemmene av en slik klubb er over gjennomsnittet interessert i sine biler. Tar dere ikke en unødvendig stor risiko ved å kjøre dem på en bane?
- Som sagt, bilene formelig skriker etter å bli kjørt i det daglige. Det betyr en del. Men det er også et faktum at det nesten aldri forekommer uhell når vi kjører på baner som denne. Selv om vi må innrømme at de banene vi har sørpå ikke en gang er i nærheten av å kunne sammenlignes med ACR, sier Øyvind Iversen.


550 medlemmer
Den norske Alfa Romeo-klubben har i dag 550 medlemmer.
- Og det er ikke verst når vi tenker på at det totalt sett ikke befinner seg mer enn 1800 slike biler i Norge, sier lederen i klubben, Øyvind Iversen.
Alfa Romeo er et italiensk bilmerke som ikke har hatt den store oppslutningen på salgsstatistikken i Norge, men de siste årene har oppsvinget vært markant. Og det faktum at det var en Alfa Romeo som ble kåret til årets bil i Europa siste gang vil ganske sikkert øke salget også her til lands.

Fokus på sikkerhet
Alle biler som skal kjøre på ACR må igjennom en sikkerhetssjekk. Denne helga var det altså svensker som påtok seg denne oppgaven. Dekk, bremser, lys og at det ikke finnes oljelekkasje var viktige faktorer som ble lagt vekt på under den tekniske kontrollen.
På førermøtet ble det da også sagt klart fra om at den som sølte olje på banen egenhendig skulle få fjerne denne. Og det ville i tillegg bety langt opphold fra kjøringen for alle andre. Med andre ord lite populært.
Fra informasjonsbrevet til alle deltakerne kan vi lese følgende lille advarsel:
«Bilkjøring på en bane er en nytelse, som imidlertid opphører umiddelbart om bilen havner i autovernet eller kolliderer med en annen bil. Kjør derfor ikke fortere enn at du har full kontroll over ferden».

Andre «italienere» invitert
Den bilinteresserte kunne fort konstatere at det på landstreffet for Alfa Romeo ikke bare var biler av dette merket. Vi kunne med egne øyne se at det fantes både Ferrari og Lancia i Alfaselskapet.
- En tilsnikelse?
- Nei, på ingen måte. Vi har invitert dem. De er tross alt italienere, mener Øyvind Iversen i Alfaklubben.
I tillegg til de inviterte bilene var det også fire italienske motorsykler med i følget. Og disse fikk selvfølgelig også blåst støvet av seg på banen.

Tyskerne overtar
Ulike merketreff er ikke nytt som innslag på ACR. Det har vært en del av alle årlige program siden åpningen av banen.
Etter at Alfa Romeo-folket har forlatt banen er det deres tyske venner som inntar den perfekte asfalten i steinbruddet på Storforshei. Medlemmene av den norske BMW-klubben har lagt et møte til Mo i Rana og da er det grunn til å tro at det kan bli litt flere deltakere enn de 50 som gjestet banen i helga. Det finnes nemlig en god flere BMWer i landet enn tilfellet er med Alfa Romeo.

Omfattende program
Det 50 biler store følget startet turen sin allerede sist onsdag. Programmet for landstreffet var dermed mye mer enn «bare» et besøk ved ACR. Startstedet var Oslo, men hovedsiktemålet denne gangen var Helgeland. Og derfor valgte de å kjøre kystriksveien før de satte kursen innover til Mo i Rana. Og her i Rana besøkte de i tillegg Svartisen og Grønnligrotta, før det kulminerte med en festmiddag på en av byens restauranter.
På sin vei har følget vært innom Torghatten , vært med på havfiske «der fisken bor», som de sier i sin selvproduserte brosjyre og stort sett kost seg på italiensk vis.
Etter at den offisielle delen av programmet var avsluttet i går var det en del av deltakerne som la veien videre nordover til Lofoten.
- Men vi kommer ganske sikkert tilbake til ACR, på en eller annen måte, avslutter leder i den norske Alfa Romeo-klubben, Øyvind Iversen.

--------------------------------------------------------------------------------
Flere nyheter finner du på: www.ranablad.no

Det finns 27 Bilder