Visar artikel nr: 239

Inlagd av: Stefan Martinsson
Alfa-ägare =)

Så har det då äntligen blivit gjort.
Min bus-Alfa (75 V6 2,5 –87) har till slut fått sin nya vattenpump monterad. Jag hade innan operationen noggrant studerat tillgänglig information i ämnet; såsom den tyska – istf Haynes – boken, och The Milano Resource siten på webben. Den tyska boken duger ärligt talat inte mycket till anser jag. Där berättar man ganska utförligt om saker som kan kännas tämligen självklara och sen gör man ett generellt svep över sånt som man skulle vilja ha detaljerad info om. ”Bilderna” i boken är också under all kritik, små plottriga teckningar med pilar etc i samma svarta färg som resten av bilden – det är riktigt svårt att tillgodogöra sig nåt vettigt där….
Milano-siten är så himla mycket bättre, med snygga o informativa (och många) färgbilder från dom olika stadierna i arbetet, samt med mycket förklarande text där även alternativa tillvägagångsätt beskrivs (beroende på vad för verktyg och erfarenhet man besitter).

Tyvärr visade det sig att ingen av källorna hade tagit upp allt av den problematik som kan uppstå under denna vårdande åtgärd.

Jag började med att låna en enklare bilverkstad av en kompis, över lördagen. Tänkte ställa bilen på lyften för att slippa stå dubbel ner i motorutrymmet, men det kunde jag glömma – samt lägga till ett omedelbart behov av att återigen köra ihop avgassystemet… Det fastnade när jag skulle köra upp på liften. (På denna lift också; börjar kännas lite tröttsamt – hur får man upp röret när det redan sitter upp mot karossen ? Nog ska man kunna ha 3” på en osänkt bil ?). Backade in bilen brevid liften och ställde en stor balja under den. Lossade alla kylarslangar samt det lilla motorvärmaraggregatet (slangvärmegrunka..) och tog bort kåporna från kamremmen. Skurade med en diskborste bort det mesta av skiten på motorbröstet (varför hade jag inte tagit med mig en sprayflaska med avfettning?) och torkade av med lite papper. Det finns ett verktyg med ett långt handtag och en bit kilrem som ligger i en ögla och sen uppefter handtaget – vet inte riktigt vad det heter men jag tror biltema eller micro säljer sådana. Detta verktyg använde jag för att dra runt motorn till dom märkningar som angivits i mina källor ovan. Hade naturligtvis först tagit av batterianslutningarna och några tändstift, samt generatorrem etc. En av mina källor sa att ”om man inte har gjort sådant här arbete förut så bör man ta av ventilkåpan så att man kan kontrollera på kammen att märkningarna verkligen stämmer” och i slutskedet ”kontrollera ventilspelet, och kontrollera ventilspelet igen – detta är ingen Subaru”. Nåväl, jag har bytt kamremmar på min förra Sprint och det var ju inte så svårt och om man ställer på märkningarna och sen inte rubbar lägget så SKA allt vara ok även på slutet så jag struntade i att lyfta på ventilkåpan. Ett beslut som delvis berodde på att sotningssatsen jag beställt till arbetet inte kommit… Med märkningarna på rätt ställen la jag i 5:an och drog handbromsen.
Milano-siten sa att om man inte hade tillgång till Alfas verktyg för fasthållande av aggregataxelns (tändfördelare o oljepump) drev så kunde man lossa dess mutter innan man släppte på kamrems-sträckaren. Jo tjena ! Satte en fast nyckel, 22mm, på första kammen (räknat från vevaxeln och i den ordning vevaxeln drar i grejerna, alltså kammen för den vänstra banken sett från förarplats) och en 19mm fast nyckel på muttern till aggregathjulet och tog i. Remmen rappade ! Denna tanke var alltså bara att glömma.
Släppte trycket på spännhjulet genom att vrida det enligt instruktion och låste det i ”ospännt” läge med ett klent borr, då jag inte heller hade tillgång till det speciella Alfaverktyget för detta ändamål. Ny förvåning: spänningen på kamremmen ändrades väldigt lite, nästan ingenting.. Kompisen hade något som kallades ”Kamrems-handboken” och där fanns 164:ans 12ventils V6 med och på bild såg spännaren ut att vara samma så jag läste instruktionerna där. ”Lossa spännarens bultar och vik undan den”… Lossade på allt som gick att skruva på men att vika undan spännaren gick inte… Tyska boken tog upp operationen på två ställen, dels under avtagande av topp, dels under byte av vattenpump, med följd att två olika råd fanns… På ena stället sa dom samma som den svenska kamremshandboken och på andra stället sa dom ”plocka av spännaren och remmen”..? Jaha, vad är det som gäller egentligen? Hade inte tillgång till Milano-siten då jag inte kunnat skriva ut den pga slut på bläck i skrivaren så den var inte till nån hjälp i detta läge.. Lät spännaren sitta kvar och hasade ut remmen från kamhjulen och plockade av den. Den såg fördjävlig ut trots att jag har kvitto på att den bara ska ha gått cirka 300 mil, men det är klart att det kanske sliter lite mer när den arbetar i glykolvattendropp hela tiden. Generatorremmen var ju inte för snygg den heller – man skulle nog kunna säga att på den fattades hälften.
Tog nu den kassa kamremmen och la den runt aggregathjulet och klämde till med en rejäl rörtång, på med en 19 hylsa på muttern och ett riktigt långt skaft på hylsan. Ett pust senare var hjulet loss och bortplockat. Då var det läge enligt instruktionerna att ”lossa dom 12 skruvar som håller vattenpumpen”. Jo tjena igen! Skallen närmast luftburken satt bakom ”locket” till spännhjulets spännardel. Stod det inget om någonstans…. Men det var ju inte mycket att välja på – så länge locket satt där så satt också vattenpumpsskruven där, så det var bara att ta bort locket. Innan jag tog det så kolla jag om det fanns info om hur det såg ut under locket men det fanns det naturligtvis inte.. Jag räknade med hjälp av ”dosans” utformning och funktion ut att det under locket åtminstone satt en fjäder och hoppades att det inte skulle vara en massa grejer som for åt alla håll när man plockade av locket. Det var det inte. Under locket satt bara en fjäder och en ”kopp” som fjädern stod i. Koppen var rörlig i höjdled och som det även satt en oljekanal i locket så antar jag att motorns oljetryck hjälper fjädern att spänna hjulet mot kamremmen genom att skicka koppen neråt. Vilket borde innebära att med den tryckförlust som uppstår vid varm motor och låga varv (sansad landsvägskörning) så får man mindre sträck i kamremmen? Funderar allvarligt på ett oljekyl. Har ett liggande(Lockhart från –80talet, oanvänt) till nån fyrcyl 1000cc japshoj nånstans i mina prylar – kanske går att få på det?
Nu gick det fint att få av vattenpumpen. Skrapade packningsytor(svårt att komma åt) och flyttade termostathuset till den nya vattenpumpen. Nya pumpen på plats och tillbaka med fjäder o lock till ”spännardosan” samt på med aggregathjulet. Måttade med nya kamremmen – inte en chans i h-e att det skulle gå att få på den.. Plockade av hjulet till spännaren. Nu fanns det en chans… Men remmen släppte från vevaxeln varje gång jag nästan hade den på på första kammen. Måste ju monteras i dragordning och med sträck annars kommer ju inte märkningarna att funka.. Tänkte ge upp för dagen när sonen och hans kompis dök upp. Remmen på på vevaxeln, sonens finger på remmen så att den inte kunde släppa. Sträck i remmen och på på första kamhjulet – sonens andra hand på remmen där, remmen på på andra kammen – kompisens ena hand på där, remmen på aggregathjulet – kompisens andra hand på där. Så fick killarna stå medans jag trixade på spännhjulet och fick på armen på det och satt remmen i spänn… Tog en stund och sonens finger såg lite manglat ut efteråt, men som det är ”hans” bil så fick han ju offra en del…
Så skulle vi då prova att vrida runt motorn några varv för att se att märkningarna stämde – det vanskligaste tyckte jag nästan var tändfördelaren eftersom aggregathjulet ”frihjulade” när remmen inte höll det på läge. Satte på det speciella handtaget med kilremmen och började dra – gick fint ca 15 grader – sen var det bomstopp! Lilla paniken började gro under pannbenet – inte hade jag rubbat inställningarna under arbetet – inte kunde väl ventilerna ta i nånstans – inte var det väl nåt annat som kunde…?? Men så frågade sonen om växeln kanske var i – och det var den ju. Friläge och motorn gick runt hur fint som helst. Märkningarna stämde varenda gång !
Resterande grejer monterades tillbaka, på med ny kylvätska och nervös provstart, funkade perfekt.
Som avslutning på kvällen hissade jag upp bilen i ena sidan med en domkraft och släppte alla avgasklammor, slog fram röret igen och drog åt alla klammor. Ner med bilen och ny provstart, inget läck – bara gott 3” rostfritt ljud. Sen såg jag vare sig bil eller son mer den kvällen……

Stefan Martinsson
Medlem 12544

Det finns 1 Bilder